INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE STRAVOVACÍCH PROVOZECH
Od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)
č. 1169/2011 ze dne 25.října 2011 článek 21, ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů) ve školní jídelně.
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až anafylaktickému šoku.
Alergeny se rozumí potraviny uvedené v příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011.
EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.
Školní stravování zajišťuje stravování dětí a žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech budou uvedeny přímo v jídelním lístku
pod čísly. Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici u vedoucí jídelny.
Na základě osobního vyžádání budou informace o alergenech nabízených v pokrmech (nápojích) sděleny písemně.