Moji milí nejen šestáci!
Posílám Vám nejsrdečnější pozdrav z mé neplánovaně vzniklé šicí dílny.
Celá rodina je zapřažena. Naši pejskové jsou překvapeni, protože nebývají sami doma a nikdy nás neviděli tak v běhu.
Rychle navařit a za celodenní šichtu se i odměnit sladkou tečkou. Co třeba…Tiramisu?!
Ráda Vám doporučím recept, který snadno zvládnete. Zkuste to také!
Ingredience: 1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce cukru moučka
3 vejce
1 kelímek smetany ke šlehání
250 g mascarpone (postačí i pomazánkové máslo)
2 balíčky dlouhých cukrářských piškotů (italských ????)
Kakao na ozdobu
Káva (pro odvážnější)
Postup přípravy: Pokud toužíš po opravdovějším Tiramisu a máš rád chuť kávy, nejprve si uvař pořádný hrnek tohoto pro mě nejmilejšího nápoje, který využijeme až později. Postup je následně stejný. Začneme s vejci. Základem je oddělení žloutků od bílků, protože se každá část vejce v tomto receptu využije trochu jinak. Z bílků vyšleháme sníh. Pomalu a opatrně do nich vmícháme mascarpone (případně jeho alternativu) a opět uděláme mixérem hladký krém. Žloutky vyšleháme s mletým a vanilkovým cukrem do nadýchané pěny. Poté sníh z bílků smícháme s uvedenou nově vzniklou směsí. To byl poslední krok k vytvoření nezbytné části Tiramisu – krému.
Teď se budeme zabývat „korpusem“ a následným „kompletováním“ tohoto dezertu. Formu vyskládáme dlouhými cukrářskými piškoty (pokud nemáte, vystačí obyčejné) a nebojácní je polejí vychladlou kávou. Piškoty potřeme krémem. Naskládáme další vrstvou piškotů a opět potřeme zbylým krémem. Tento proces případně opakujeme do spotřebování krému a piškotů. Zakončíme důkladným zasypáním kakaem. Tiramisu ponecháme v lednici alespoň na 12 hodin (nejlépe na noc) uležet. Je to potřeba, aby krém dobře ztuhl a držel tvar.
Přeji dobrou chuť a strávení těchto chvil v co největší psychické pohodě (nebo v co nejmenší nepohodě – podle Vašeho optimistického či pesimistického postoje). Neseďte taky pořád u počítače a občas si vyběhněte na procházku ven (ale s rouškou!!!), třeba potkáte i našeho psíka Květu. Ta speciálně zdraví Fandu.
Dana Moudrá