Základní škola Velehrad

Fulltextové vyhledávání

21. 10. Brigita

Zítra: Sabina
Drobečková navigace

Úvod > Škola > Informace pro rodiče > Alergeny ve stravovacích provozech

Alergeny ve stravovacích provozech

INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE STRAVOVACÍCH PROVOZECH

Od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)

č. 1169/2011 ze dne 25.října 2011 článek 21, ČR -  Vyhláška 113/2005 Sb. o poskytování informací o potravinách  spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost  informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů) ve školní jídelně.

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až anafylaktickému šoku.

Alergeny se rozumí potraviny uvedené v příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011.

Seznam viz níže.

EU specifikovalo 14  hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Školní stravování zajišťuje stravování dětí a žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

 

Alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech budou uvedeny přímo v jídelním lístku

pod čísly. Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici u vedoucí jídelny.

Na základě osobního vyžádání budou informace o alergenech nabízených v pokrmech (nápojích) sděleny písemně.

Alergeny ve stravovacích provozech

 

Kalendář akcí