Základní škola Velehrad

28. 3. Soňa

Zítra: Taťána
Drobečková navigace

Úvod > Kontakt > Aktuality > Vernisáž výstavy "Karel IV. očima našich dětí"

Vernisáž výstavy "Karel IV. očima našich dětí"



Datum konání:
7.4.2016

Ve čtvrtek 7. dubna se v Turistickém centru Velehrad uskutečnila vernisáž výstavy s názvem „Karel IV. očima našich dětí“. Pokud jste přijali pozvání k účasti, určitě jste neprohloupili.

Od narození mimořádné osobnosti našich dějin uplyne za pár dní 700 let. Proto na popud pana starosty Aleše Mergentala se i naši žáci zapojili do aktivit, které život a dílo Karla IV. mapují. Žáci 4. a 5. třídy pojali své práce výtvarně jako malbu či kresbu, žáci 2. stupně pak pracovali na projektu ve skupinách. Vznikly tak soubory jednotlivých okruhů Karlova životopisu.

Samotná vernisáž byla provázena kulturním duchem. Velmi prospělo spojení výstavních prostor s instalací  olejomaleb malíře Ing. Josefa Horáka, na nichž jsou portréty přemyslovských a lucemburských králů a královen v jejich životní velikosti.

V úvodu vernisáže zazněla v podání smyčcového kvarteta ZUŠ Slovácko, ve složení David Pipal - 1. housle, Natálie Frantová - 2. housle, Barbora Zahrádková – viola, Magdaléna Žmolíková – violoncello,  AllaMazurka, Smyčcový kvartet č. 3 G dur, op.26 "Slovanský" – III., autora Alexandra Glazunova. Tento smyčcový kvartet získal v letošním roce 1. cenu v krajském kole soutěže v komorní hře s převahou smyčcových nástrojů a byl tak cenným příspěvkem k vytvoření slavnostní atmosféry.

Průvodního slova se ujala Mgr. Tereza Kovaříková, která byla celému projektu garantkou. Vyjádřila víru, že práce na tomto projektu nebyla pro děti nudnou povinností, a že si díky ní uvědomily, že Země Koruny české patřily vždy k nejvýznamnějším státům Evropy. A proto mohou být hrdé na naši minulost, kulturu i národ. Snad se pro naše děti Karel IV. i jiné výrazné osobnosti českých dějin stanou inspirací, protože budoucnost našeho národa leží v jejich rukou.

Velkou zvláštností byla i samotná účast postavy Karla IV. Zjevila se nezvána, neznáma, všechny překvapila a navodila pocit tajemna.

Své slovo přidali pan starosta Mgr. Aleš Mergental a pan ředitel Mgr. Radomír Válek. Z jeho vynikajícího postřehu vyšel na světlo fakt, že tato vernisáž má unikátní postavení - byla totiž první vernisáží dětských prací naší školy.

Kulturního ducha podpořily i žákyně 8. třídy. Veronika Petrášová a Veronika Maria Kučerová přednesly Romanci o Karlu IV. z pera Jana Nerudy a v podání Adély Burešové zazněla klavírní skladba  River Flows In You jihokorejského skladatele a klavíristy Yiruma.

Všichni byli nakonec odměněni sladkou pozorností, která sama byla mimořádným uměleckým dílem. Dorty z rukou mistryně paní Anny Kremplové nutily všechny přítomné vydechnout obdivem. (Posléze už jen mlaskat.)  

Poděkování patří také Veronice Daňkové, která se o instalaci výstavy velmi zasloužila.

Na vernisáži nesměl chybět ani zástupce tisku, pan Zdeněk Skalička. Jeho postřehy naleznete v následujícím odkazu.

slovacky.denik.cz/karel-iv-zavital-na-vystavy-v-turistickem-centru-velehrad

slovacky.denik/kultura_karla-iv-oslavi-na-velehrade-tri-vystavy

A tak, pokud jste nebyli účastni přímo vernisáže, neváhejte, přijďte do Turistického centra a výstavu si prohlédněte dodatečně.

Fotogalerie


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5
Absolventské práce on-line
6 7 8
9 10 11 12 13
Toastový den
14 15
16 17 18
Zpátky s Nemem
19
Kyberšikana aneb Seznam se bezpečně
20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3
Finanční matematika v 8. třídě
4
Mikuláš dorazil!
5 6